Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az elavult technológia használatának 5 legnagyobb kockázata

Egyszer vagy máskor mindannyian éreztük már azt a frusztrációt, amely az elavult, régi informatikai rendszerek használatából fakad. Sajnos az elavult technológia használata az üzleti életben sokkal nagyobb kockázatokkal jár, mint elsőre gondolnánk. Az elöregedő számítástechnikai eszközeink sokkal sebezhetőbbek a kiberbiztonsági kockázatokkal szemben, és az ilyen kiberbiztonsági sérülésekből eredő morális és pénzügyi következmények súlyosan befolyásolhatják a vállalkozások eredményeit.

A rendszerleállástól a megnövekedett költségekig, fedezze fel az öt legfontosabb kockázatot, amelyek miatt újra kell gondolnia az elavult örökölt technológia használatát.

1. Összeomlások és rendszerleállás

A rendszerösszeomlás a „megette Blöki a dolgozatomat” mai változata. 🙂 Ez a kifogás azonban az iskolákban és a vállalkozásoknál hamarosan a mindennapok tartozéka lett, és a legtöbb esetben mára már elfogadhatatlanná vált. Ez a személetváltás nagyrészt a felhőszolgáltatások és a Software-as-a-Service (SaaS) alkalmazások elterjedésének köszönhető, amelyek jelentősen csökkentik az informatikai adatvesztés kockázatát azáltal, hogy az adatokat távoli rendszerekben tárolják, így ezekre nincs hatással egy otthoni számítógép meghibásodása.

Ma a „most” kultúrájában élünk. Mi magunk és az ügyfeleink is (ha kisvállalkozásban dolgozunk) gyors és megbízható hozzáférést szeretnének az adataikhoz, a fájlokhoz és az ügyfélszolgálathoz. Ha a számítógépeink / szervereink többszöri összeomlása és az ebből esetlegesen eredő hosszabb rendszerleállások megakadályoznak minket abban, hogy az ügyfeleink azt kapják, amit szeretnének, fennál az ügyfélvesztés esélye.

A valódi kockázatot az összeomlások és rendszerleállások miatt elvesztett idő, bevétel és bizalom jelenti. Szóval, megéri még mindig az a pénz, amit Ön szerint a régi IT technológia használatával megspórol? Ha még mindig úgy gondolja, hogy pénzt takarít meg azzal hogy „eddig is jó volt ez így” mottója szerint él, és tovább halogatja a rendszerfrissítést, olvasson tovább.

2. Megnövekedett költségek

Szóval, mire érdemes költeni a pénzt – az elavult rendszerek fenntartására vagy az új üzleti értékek növelésére? Az elavult régi rendszerek fenntartása nagyon költséges lehet, ebben valószínűleg a rendszer-informatikusok többsége egyetért. Valójában nem sokban különbözik egy nagyon régi ház vagy jármű karbantartásától, kivéve, hogy az Információs Technológia sokkal gyorsabban öregszik. Egy, az örökölt rendszerek fenntartásának költségeiről szóló tanulmány szerint az amerikai kormányzat tíz örökölt rendszerének üzemeltetése és fenntartása évente mintegy 337 millió dollárba kerül. Valószínűleg itthon is arányos számokkal kalkulálhatunk.

2015-ben a CNN Money például arról számolt be, hogy az amerikai haditengerészet akár 31 millió dollárt is fizethet a Microsoftnak a mára már megszűnt operációs rendszerük, a Windows XP karbantartásáért. Hogy miért? Amikor az operációs rendszert megszüntették, a Microsoft felhagyott a hozzá tartozó biztonsági frissítések és javítások aktív fejlesztésével, még akkor is, amikor újabb jelentős hibákat és biztonsági réseket fedeztek fel és használtak ki a rendszerben. A haditengerészet mégis kívánta a lehetőséget, hogy fenntarthassa a régi rendszereit, így a Microsoftnak nagyjából szabad kezet adott a szám megnevezésére. És elhihetjük, a Microsoft-nak van fantáziája árazás terén. 🙂

Mindenképp számoljuk hozzá a költségekhez a munkatársak (legfőképp a rendszergazda) a régi technológia javításával és működésre bírásával töltött idejét, Ahelyett, hogy produktívak lennének, és a valódi üzleti feladatokra koncentrálnának „nézik a csíkot”, vagy várják a művelet végét. Senki sem szereti úgy érezni, hogy nem rendelkezik a sikerhez szükséges eszközökkel, így az elavult technológia fenntartása a vállalkozásában negatívan befolyásolhatja az alkalmazottak elégedettségét és morálját is. (A vállalkozásoktól távozó rendszergazdák jellemzően az első három indok között említik a korszerűtlen rendszert.) Az alacsony alkalmazotti elégedettség és morál általában magas fluktuációval jár, így az új alkalmazottak vagy rendszergazda toborzásával, felvételével és képzésével kapcsolatos többletköltségekre is számíthat – mindez a régi technológiának köszönhetően.

Ráadásul a régebbi eszközök jellemzően több energiát fogyasztanak, mint az újabb, energia hatékony technológiával készült számítógépek, és ez további szükségtelen többletköltségeket okoz.

3. Csökkenő termelékenység

A régebbi számítógépek lassabban dolgoznak, tovább tart a feladatok végrehajtása, és sokkal több időigényes karbantartást, javítást, frissítést és támogatást igényel, mint az újabb társai. (Ha átalánydíjas rendszergazdája van, akkor eggyel jobb a helyzet.) A Microsoft becslése szerint a régi PC-ket használó kkv-k naptári évenként akár hét napot is elveszíthetnek. Még ha nem is tekinti még öregnek a PC-jét, a négy évnél idősebb számítógépek a javítások, karbantartások, frissítések és kritikus biztonsági javítások miatt 21 órányi termelékenységbe kerülnek. Ha a rendszergazdája egy számítógép vagy egyéb periféria cseréjét javasolja, hallgasson rá!

A csökkent termelékenység mind a bevétel, mind a megtérülés szempontjából sokba kerülhet vállalkozásának – sokkal többet kaphat a produktív alkalmazottakból, mint azokból, akik a napjuk egy részét csak azzal töltik, hogy megpróbálják rendesen működésre bírni laptopjukat vagy a rendszergazdát kergetik. Nem is beszélve az elégedettség és a megtartás költségeiről, mind az alkalmazottak, mind az ügyfelek esetében.

A hardverfrissítésekkel kapcsolatos kockázatok minimalizálására kiváló lehetőség a Hardware-as-a-Service (HaaS), amelyet egyes hardver- és menedzselt szolgáltatásokat nyújtó szolgáltatók nyújtanak. A HaaS lényegében a vállalkozások számára azon hardverek bérlésének rugalmasságát biztosítja, amelyet enélkül egyben meg kellene vásárolni.

A HaaS egyik fő előnye tehát az, hogy a nagy előzetes invesztíció helyett ésszerű, csekély havi díjat fizet. A HaaS további népszerű előnyei közé tartozik a sokkal korábbi frissítés lehetősége, ami minimalizálja annak kockázatát, hogy sokat költsön valamire, ami gyorsan elöregszik, valamint az, hogy az igények növekedésével és változásával együtt képes skálázódni.

4. Biztonsági rések

Az elavult elavult technológiát használó vállalkozások növelik kiberbiztonsági sebezhetőségüket. A kutatások szerint óránként több mint 10 000 új rosszindulatú fenyegetést fedeznek fel. Ha a technológiája nem mindig naprakész, a kockázata exponenciális ütemben folyamatosan növekszik.

Ha például még mindig Windows XP-t használ számítógépén, 6-szor nagyobb a valószínűsége hogy rosszindulatú vírusokkal fertőződik a számítógépe, mint ha Windows 10-et használ. Egy zsarolóvírus váltságdíjának megfizetése több mint 10 évre előrevetítve felemésztheti a teljes IT költségeit!

A Microsoft Office 2003 szintén 2014 áprilisában érte el a támogatás végét, ami azt jelenti, hogy többé nem lesznek biztonsági frissítések. Ennek ellenére a rendszergazdák Magyarországon még ma is szép számmal találkoznak ezzel a régi verzióval. Bár az Office csak az alapvető termelékenységi eszközcsomag (Word, Excel, PowerPoint, Outlook), és látszólag nincs köze az általános rendszerbiztonsághoz, mégis sebezhetőségeket nyithat az egész hálózaton. A legjobb módja annak, hogy a vállalkozások naprakészek maradjanak, a következetes dokumentáció és a karbantartási és frissítési folyamatok.

5. Jogi és szabályozási megfelelési kockázatok

Az elavult üzleti technológia használata súlyosbítja a meglévő megfelelési kockázatokat, amelyekről talán nem is tud. Az az elavult örökölt rendszerek a vállalkozásokat a kibertámadások és a potenciális adatlopások elsődleges célpontjává tehetik, ami katasztrofális hírnevet és pénzügyi következményeket vonhat maga után (gondoljunk a GDPR követelményekre például!).

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) többé nem feltételezhetik, hogy túl kicsik vagy jelentéktelenek ahhoz, hogy a hackerek és a kiberbűnözők célpontjai legyenek. A bűnöző vállalkozások a kkv-k számos típusát, például az orvosi rendelőket, ügyvédi irodákat, mérnöki irodákat és oktatási intézményeket alacsony kockázatú, magas jutalommal járó célpontoknak tekintik, amelyek értékes személyes azonosító adatokat tárolnak ügyfeleikről. A KKV-k általában a leghanyagabbak a technológiájuk frissítésében is, ami drámaian növeli sebezhetőségüket és vonzerejüket a kiberbűnözők számára.

Csak azért, mert Ön bank vagy kórház, még nem jelenti azt, hogy immunis a jogi és szabályozási megfelelési kockázatokkal szemben. Számos követelmény vonatkozik minden olyan vállalatra, amely az üzleti tranzakciókkal kapcsolatos munkavállalói (tehát személyes) adatokat, sőt akár a bankkártyaadatokat is kezel.

Azok a szervezetek, amelyek – a rendszergazda tanácsára vagy anélkül – stratégiailag befektetnek elavult számítástechnikai rendszereik lecserélésébe, elkerülhetik a felvázolt kockázatokat, és jelentősen javíthatják a termelékenységet és a biztonságot. Azok a vállalkozások, amelyek készen állnak arra, hogy kihasználják a csúcstechnológia előnyeit, kérhetnek egy IT-átvilágítást egy megfelelően kiválasztott tanácsadótól, és megkezdhetik a szervezetük sikerét és növekedését elősegítő személyre szabott technológiai ütemterv létrehozásának folyamatát.