Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

Az ISO 14001 üzleti előnyei

Folyamatosan változó környezetünkben egyre nagyobb a nyomás mind a nyilvánosság, mind a szabályozó szervek részéről annak biztosítása érdekében, hogy a vállalatok megoldják a működésük által okozott környezeti problémákat.

Az ISO 14001 tanúsítás segít egy szervezetnek zöldebbé válni, és egy folyamatos fejlesztési rendszert bevezetni. A bolygónk, az éghajlat és a jövőnk szempontjából nyilvánvaló és jelentős előnyök mellett miért érdemes egy vállalkozásnak megfontolnia ennek a világszerte elismert szabványnak a bevezetését?

Mi az ISO 14001?

Az ISO 14001 egy nemzetközi szabvány, amely lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy környezetvédelmi vezetési rendszert (EMS) hozzanak létre és vezessenek be. A vállalatok ezt a keretrendszert arra használják, hogy a fenntartható üzleti tevékenységet biztosító eljárások, rendszerek és felülvizsgálatok mellett saját teljesítménycéljaikat is meghatározzák, és sikeresen végrehajtsák a szabványt.

Hatékonyan kombinálható más irányítási rendszerszabványokkal – különösen a nagyon jól ismert és világszerte elismert ISO 9001 szabvánnyal -, segítve egy teljes irányítási rendszer kialakítását a szervezetek számára, hogy ne csak céljaikat érjék el, hanem a folyamatos fejlesztésre irányuló politikákat is megvalósíthassanak.

Kinek érdemes megfontolnia az ISO 14001 szabvány bevezetését és tanúsíttatását?

Mint minden világszerte elismert szabvány, az ISO 14001 is nagyon népszerű, mivel általános jellegű, így minden típusú vállalkozás számára alkalmas. Az irodától kezdve, amely csökkenteni szeretné az energiafogyasztást, egészen a nagy gyárig, amely ki akarja iktatni a hulladékot a folyamataiból – ez a szabvány az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy a vállalatok környezetbaráttá váljanak anélkül, hogy költséges környezetvédelmi vizsgálatokon kellene keresztülmenniük. Emellett egyre népszerűbb módszer a szervezetek számára a zöld bizonyítvány megszerzésére, mivel az IEMA jelentése szerint 2017-ben 8%-kal nőtt a szabvány globális elfogadása.

Az ISO 14001 tanúsítvány előnyei

Miért érdemes egy vállalatnak bevezetnie az ISO 14001 szabványt? Számos előnye van, többek között:

Csökkentett energia- és anyagköltségek – a megújuló energiaforrások választásával és a kevesebb belső hulladék keletkezésének vállalásával a gyártási folyamatok hatékonyabbá és költséghatékonyabbá válnak. Egyes kutatók szerint ez az első számú előnye annak, ha egy vállalkozás bevezet egy ISO 14001 tanúsított rendszert.

Csökkentett hulladékkezelési költségek – mivel a vállalkozás kevesebb hulladékot termel, a hulladék elszállításának és a telephelyen kívüli feldolgozásnak a költségei jelentősen csökkennek. A bevezetés során a vállalatok olyan keretrendszert hozhatnak létre, amely a hulladékkezelésük minden szakaszát górcső alá veszi, a tárolástól kezdve a címkézésen át a szállításig és végül az ártalmatlanításig.

Folyamatos megfelelés a jogszabályoknak – az ISO 14001 szabvány a szabályozási kötelezettségekkel együtt működik, biztosítva, hogy a vállalat megfeleljen a helyi és nemzeti kormányzat által meghatározott környezetvédelmi céloknak. Mivel a környezetvédelmi kötelezettségeiket megszegő vállalatokra kiszabott bírságok egyre nőnek, és ez rossz hírverést is okozhat számukra, többé már egyetlen szervezet sem engedheti meg magának, hogy figyelmen kívül hagyja környezeti terhelését.

Csökkentett biztosítási díjak – mivel kisebb a kockázata annak, hogy egy tanúsított vállalkozás környezeti eseményt okoz, vagy gondatlanság miatt felelősségre vonják az ökológiai károkozással kapcsolatos ügyekben.

Javuló vállalati imázs és piacképesség – a Forbes egyik cikke szerint az ügyfelek ugyan nem hajlandóak külön fizetni egy zöld vállalkozásért, de ma már elvárják, hogy a fenntarthatóság alapkövetelmény legyen. Ha egy vállalat nem teljesíti zöld céljait, vagy nem hajt végre bármilyen pozitív környezeti változást, akkor a vásárlók valószínűleg megbüntetik ezt a szervezetet, és máshol vásárolnak.

Az ISO 14001 tanúsítás biztosítja, hogy egy vállalkozás megfelel a jelenlegi közvélemény elvárásainak, és olyan jelvényként szolgálhat, amely biztosítja a potenciális ügyfeleket és az érdekelt feleket arról, hogy a vállalkozás komolyan veszi a zöld kérdéseket. Előminősítés a pályázati eljárásokban – egyes üzleti szerződések megkövetelik, hogy az Ön szervezete bizonyítsa a környezetvédelmi előírások betartását. Az ISO 14001 környezetirányítási rendszer gyakran előminősíti Önt a pályázati eljárás ezen részében.

Ezt a British Assessment Bureau által végzett kutatás is alátámasztja. A válaszadók 58%-a mondta, hogy az ISO 14001 tanúsítás megszerzését az motiválta, hogy az ügyfelek a velük való további üzletkötés előtt bizonyítani akarták a környezetvédelmi megfelelőséget – és ez az arány évről évre emelkedik.

A vállalati társadalmi felelősségvállalási politika meghatározásának segítése – mivel egyre több vállalkozás alkalmazza a vállalati társadalmi felelősségvállalási politikát a szélesebb körű társadalmi kérdések és aggályok betartásának bizonyítására, az ISO 14001 hatékony eszköz lehet egy szervezet számára, hogy könnyen lefedje környezetvédelmi kötelezettségeit. Gyakran integráltan vezetik be ISO 9001 (QMS) minőségirányítási rendszerrel.

ISO 14001 sikertörténetek

Két olyan vállalat, amely sikeresen alkalmazta az ISO 14001-et, és elnyerte a Nemzetközi Szabványügyi Szervezet elismerését, a Premier Foods és az UPCON Corporation. A következőket mondták a bevezetésről és az eredményekről:

„Az UPCON egyedülálló UPCON-módszerével szolgáltatásokat nyújt a megsüllyedt betonpadlók kiemelésére. Az ISO 14001 tanúsítvány megszerzése 2008-ban lehetővé tette számunkra, hogy hatékonyan dokumentáljuk a módszerünk részleteit, hogy minden munkatársunk megoszthassa és szabványosíthassuk a munka minőségét minden helyszínen.”

„Amellett, hogy az ISO 14001 a pontosabb minőségellenőrzés révén növeli versenyképességünket, a módszerünkbe vetett bizalmat is erősíti, mivel bizonyítja, hogy a betoncserével összehasonlítva 90%-kal kevesebb CO2-kibocsátást eredményez.”

„Mi több, a tanúsításunk óta a munkatársak elkötelezettsége és motivációja megnőtt, abban a biztos tudatban, hogy termékeink és szolgáltatásaink révén pozitívan járulnak hozzá a környezethez.”

Nobukazu Matsudo – UPCON, Japán

„2001 óta az ISO 14001 szabványt arra használtuk, hogy nagy előrelépéseket tegyünk, például növeljük szervezetünk újrahasznosítási arányát. Most már 2013 márciusa óta telephelyi hulladékaink 100%-át újrahasznosítjuk.”

„Tovább javítottuk a szomszédokkal való kapcsolatunkat, mert rendelkezünk olyan folyamatokkal, amelyekkel gyorsan reagálunk az esetleges aggályokra. Egyéb előnyök mellett a folyamataink és a Green Matters Champions kinevezése biztosítja, hogy a munkatársak elkötelezettek a környezetvédelem iránt, és tisztában vannak a telephely lehetséges környezeti hatásaival.”

Richard Giles – Premier Foods, Egyesült Királyság