Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast
Bulvár
Gasztronómia
Lovassport
Veterán autók
Webshop
Trimedio TV
Trimedio Rádió
Hírek
Eladó cégek
Utazások
Podcast

FIFO – First In First Out raktározás

A FIFO (First in first out) raktározás pontosan azt jelenti, aminek hangzik. Ez egy olyan leltárkezelési módszer, amely során a raktárba elsőként érkező tételek elsőként távoznak a raktárból. A FIFO módszer a szolgáltatási iparban alkalmazott „aki először érkezik, azt szolgálják ki először” koncepcióhoz hasonlóan a termékekre összpontosít, nem pedig az emberekre. A jó raktárkezelő programok jellemzően jól kezelik ezt a helyzetet.

Az „ami előbb jön az előbb megy” logikája egyszerű: Az elsőként beérkező tételek azok, amelyeket a leghosszabb ideig tartottak, és ezért a legközelebb vannak az elavuláshoz vagy a lejárathoz. Az értéktelen készletek elkerülése érdekében az üzlettulajdonosok ezeket a termékeket még azelőtt a polcokra teszik, mielőtt már nem lehetne eladni őket.

Akarsz tudni még valami érdekeset? A FIFO-módszer mind a raktárkezelésben, mind a könyvelésben alkalmazható, ahol készletértékelési módszerként használják. A pontos készletértékelési módszerekkel a vállalat pénzügyi kimutatásai a lehető legpontosabban tükrözik a valóságot. Vezetőként ezután okos döntéseket hozhat. Ez egy olyan tétel, amelyre az okos befektetők is figyelmet fordítanak.

Mielőtt közelebbről megvizsgálnánk a FIFO raktározást, tegyünk különbséget a készletgazdálkodás különböző módszerei között.

Ebben az útmutatóban segítünk megérteni:

1. Hányféleképpen kezelheti készleteit?
2. Itt egy példa a FIFO készletgazdálkodási módszerre
3. Hogyan valósítja meg egy vezető a First in First Out raktározást?
4. Milyen típusú vállalkozásoknak érdemes First in First Out raktározást alkalmazniuk?
A First In, First Out csökkenti a romlás kockázatát, racionalizálja a folyamatokat és maximalizálja a raktárterületet

Hányféleképpen kezelheti készleteit?

Szerencsére a vállalkozások már olyan régóta kezelik a készleteket, hogy vannak bevált módszerek és profi raktárkezelő programok, amelyek két fő irányzatba sorolhatók:
1. Időszakos leltárkönyvelési rendszer
2. Örökös leltárkönyvelési rendszer
Az időszakos rendszerben a vállalkozás valós időben rögzíti az értékesítést, de meghatározott időközönként ellenőrzi a készletet. A készletet legalább évente kell ellenőrizni, de a vállalkozások havonta vagy negyedévente is végezhetnek kézi számlálást.

Ezzel szemben az örökös rendszer valós időben tartja számon a vállalkozás készletét. A rendszer minden alkalommal frissíti a készlet mennyiségét, amikor egy terméket eladnak. Természetesen egy megfelelő raktárkezelő szoftverre van szükség az ilyen valós idejű frissítés megvalósításához.

Az örökös rendszerben négyféle leltárértékelési módszert alkalmaznak:

FIFO (First in, first out) elszámolás.
Utolsó beérkezés, első kiadás (LIFO) elszámolás
Legmagasabb beérkezés, első kimenet (HIFO) elszámolás
Átlagos bekerülési érték / súlyozott átlagos bekerülési érték elszámolása
Készletértékelési módszer Leírás Alkalmazás

FIFO Az elsőként beérkező termékek az elsőként eladott/kivett termékek A legegyszerűbb módszer, különösen a gyorsan romló termékek esetében.

LIFO Az utoljára beérkező termékek az elsőként eladott/kivett termékek A nettó nyereség és ezáltal a vállalat adóterheinek csökkentésére szolgál. Vitatott módszer, amelyet csak az Egyesült Államokban használnak.

HIFO A legmagasabb beszerzési költséggel rendelkező termékek az elsőként eladott/készletről kivett termékek. A GAAP vagy az IFRS szerint nem elfogadott.

Átlagos költség / Átlagos súlyozott költség

A termékek költségét az átlagköltség alapján állapítja meg, és nem veszi figyelembe a beszerzés időpontját Akkor használatos, amikor nehéz konkrét költséget rendelni az egyes tételekhez, pl. olaj- és gáziparban
Ne feledje, hogy technikailag mindegyik módszer értékelési célokra használatos. Az Ön készletkönyvelési módszere nem mindig tükrözi a tényleges készletáramlást. Inkább egy adott módszert arra használnak, hogy feltételezzék a termékhez kapcsolódó költségeket.

Ahogyan azt el tudja képzelni, az elsőként beérkező, elsőként kimenő módszer talán a legegyszerűbb és legelfogadhatóbb. A FIFO alkalmazása biztosítja, hogy a leltárkészlet pontosan tükrözze a valóságot, és korlátozza annak lehetőségét, hogy a könyvelés a szabályozó hatóságok vagy az adóhatóságok ellenőrzése alá kerüljön.

Íme egy példa a FIFO leltárkezelési módszerre

Tegyük fel, hogy a raktárában hangszórókat tárol.

Az 1. héten 100 hangszórót rendel darabonként 50 dollárért.
A 2. héten 400 hangszórót rendel, de most már darabonként 60 dollárba kerülnek, mert a szállító ára felment.
Most 500 hangszóró van raktáron.
A 3. héten elad 400 hangszórót darabonként 150 forintért ért, és 100 hangszóró marad.

A FIFO-módszert alkalmazva a hangszórókból, amelyek 50 forintba kerültek, már el is fogytak. Ez azt jelenti, hogy a megmaradt hangszóróid darabonként 60 forintbaba kerülnek, és 6000 forintot érnek.

60 x 100 = 6000Ft értékű hangszóró.

Másrészt, ha a LIFO leltárkezelési módszert alkalmazná, akkor az a 400 hangszóró, amelyet a 3. héten értékesített, a 2. heti hangszóró költségét (60Ft) használná fel. Így a maradék 100 hangszórót az 1. heti bekerülési értéken (50Ft) árazná be, így a LIFO módszerrel készített készlete 5000Ft értékű. 50 x 1000 = 5000Ft értékű hangszóró

Hogyan alkalmazza a First in First Out raktározást?

A raktárvezetőnek biztosítania kell, hogy a FIFO a gyakorlatban is megvalósuljon. Ebben segítségére lehet egy jó raktár program. Míg egy vállalati könyvelő csak a számításokkal foglalkozik, addig a raktárvezetőnek biztosítania kell a FIFO leltárkezelés sikeres végrehajtását. Hogyan lehet ezt megvalósítani a raktárakban?

FIFO raklapos állványrendszer

Vásároljon FIFO raktárkezelésre tervezett raklapos állványrendszert. A raklapátfolyósító állványrendszerek, más néven gravitációs áramlású állványrendszerek lehetővé teszik a raktári alkalmazottak számára, hogy az árukat az állvány egyik végébe táplálják be, és szükség esetén a másik végéből vegyék ki azokat. A következő munkafolyamatot használja:

• A targonca a raklapot a raklapátfolyósító állványrendszer hátsó részébe táplálja.
• A gravitáció a raklapot a rendszer másik végébe húzza.
• A targonca kirakja a raklapot, amikor a másik végéhez ér.
• Az állvány sínjei mentén egy sín- vagy görgőrendszer lefelé billen, és a csomagokat a rakodási oldalról a kirakodási oldalra mozgatja. Ily módon a legrégebbi raklap mindig az első raklap, amelyet eltávolítanak.

A FIFO leltárellenőrzés lehetővé tétele mellett a raklapos átfolyó állványrendszerek a következő előnyökkel járnak:

1. Minimalizálja a készletkezelést: A raklapok bepakolása után a dolgozók a kirakodásig nem kezelik azokat újra. Ez kiküszöböli a raklapok folyamatos újrarendezéséhez általában szükséges embereket és berendezéseket (pl. targoncákat), különösen a raktárban, ahol a raklapok beérkezési sorrendben kerülnek ki.
2. Egyszerűsíti a raktári műveleteket: Mindössze két szabad folyosóra van szükség a be- és a kirakodási oldalon. Ez racionalizálja a raktárkezelést és hatékonyabbá teszi a folyamatokat.
3. Maximalizálja a raktárterületet: A raklapátfolyósító állványrendszerek lehetővé teszik a raktárvezetők számára, hogy sűrűbben pakolják az árukat, így hatékonyan több raktárterületet szabadítanak fel.
4. Minimalizálja a berendezések károsodását: A targoncákat ritkábban használják a raklapátfolyósító állványrendszerekkel, így csökken az elhasználódás mértéke és a javítások gyakorisága. A raklapátfolyósító állványok testre szabhatók az adott sebességhez és termékterheléshez a legnagyobb hatékonyság érdekében.

Előnyei ellenére a raklapátfolyósító állványrendszerek drágák, ezért a vállalkozás működésének komolyan indokolnia kell a beruházást.

A meglévő raklapos állványrendszer nem biztos, hogy alkalmas a FIFO-ra

Egy raktár többféleképpen szervezheti raklapjait. Ezek közül azonban nem mindegyik alkalmas a FIFO módszer alkalmazására. Például a tömbös rakodási módszer (más néven padlóra rakás) a legolcsóbb, mivel nem igényel állványozást – a raklapokat egyszerűen a padlóra rakják. Bár ez könnyen megvalósítható, a tömbösítés nem működik a FIFO leltárkezelési rendszerben, mivel a raklapokat az utolsó beérkezési, első kimeneti (LIFO) alapon veszik ki.

Hasonlóképpen, a rakodókeretek olyan ideiglenes szerkezetek, amelyeket azért állítanak fel, hogy forgalmas időszakokban állványozást biztosítsanak. Ezek könnyen szétszerelhetők, így a raktárban visszatérhetünk a tömbösített rakodáshoz. A rakodókeretek és a tömbös rakodás egyik hátránya a méhsejtképződés. A méhsejtképződés akkor következik be, amikor csak egy rakományt helyeznek a komissiózási pozícióba, hogy elkerüljék a csomagok mozgását. Ez egy kompromisszum a kezelési hatékonyság és a tárolási hatékonyság között, amely megtakarítást jelent az anyagmozgatásban, de raktári helypazarláshoz vezet.

Készletgazdálkodási modell használata az optimális készletszintek értékeléséhez
Az Ön vezetői megduplázzák a „first in first out” raktározás hatékonyságát és eredményességét, ha azt más legjobb gyakorlatokkal párosítják. A gazdasági rendelési mennyiség (EOQ) egy népszerű készletgazdálkodási modell, amelyet gyakran FIFO-val párosítanak. Ez a készletgazdálkodási modell jelzi az ideális készletmennyiséget, amelyet akkor kell megrendelni, ha a készlet egy bizonyos pont alá süllyed.

Az EOQ-modell azzal szolgálja a vállalkozásokat, hogy megvédi őket a készlethiánytól, miközben minimalizálja a felesleges készletek kezelésére lekötött tőke mennyiségét.

Automatizált raktározási és visszakeresési rendszer (AS/RS) alkalmazása

Az automatizált raktározási és visszakeresési rendszer (AS/RS) segíthet a raktározásban a „first in first out” módszerrel. Automatikusan tárolja és visszakeresve a rakományokat, minimálisra csökkentve a kézi beavatkozás mennyiségét.

Egy AS/RS akkor hasznos az Ön raktárterületén, ha kivételesen nagy mennyiségű rakományt mozgat be és ki a raktárból. Vállalata igényeitől függően ez olcsóbb alternatívája lehet a további raktárterület építésének vagy több ingatlan megszerzésének. Mivel a gépek kezelik a rakományokat, azokat sűrűbben össze lehet pakolni.

Egy AS/RS emellett fokozott nyomon követést és adatelemzést is biztosít. A vezetőség hatékonyabban tudja kialakítani a raktárat az alapján, hogy mely tételeket veszik fel leggyakrabban. Az automatizált raktározási és kitárolási rendszerek a FIFO-módszernél és az általános hatékonyságnál is többet segíthetnek. A munkahelyi baleseteket és sérüléseket is csökkentheti.

Mindazonáltal az AS/RS nem jelent megoldást minden raktári problémára. Egy nem hatékony rendszer sérült árukhoz vezethet, ha az AS/RS nem megfelelően kezeli azokat. Ráadásul előfordulhat, hogy nem éri meg a beruházást, ha az Ön árui feldolgozásra szorulnak. Akkor a leghatékonyabb, ha a termékeket egyszerűen csak tárolni és szállítani kell.

Milyen típusú vállalkozásoknak érdemes First in First Out raktározást használniuk?

Mint bemutattuk, a FIFO leltárkezelés segít, akár romlásra hajlamos árukat kezel, akár nem. Ez a módszer segít az üzlettulajdonosoknak abban, hogy hatékonyabban használják ki a raktárterületet, megtakarítsák a munkaerőköltségeket, és minimalizálják a berendezések elhasználódását. A FIFO különösen hasznos az élelmiszer- és italiparban, a ruhaiparban, ahol a vállalkozásoknak lépést kell tartaniuk a változó trendekkel, a gyógyszeriparban, a kozmetikai iparban és az elektronikai iparban, ahol a termékek elavulhatnak. Az árukat exportáló vállalatok a FIFO-t a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardoknak (IFRS) való megfelelés érdekében is használják.

FEFO: A FIFO módszer továbbfejlesztett változata

Bár a FIFO a legtöbb vállalkozás számára előnyös, egyesek jobban profitálnak belőle, mint mások.
A FIFO például elengedhetetlen az élelmiszer- és italgyártásban. Nemcsak a raktárakra, hanem az üzlettulajdonosokra, sőt még a fogyasztók saját konyhájára is vonatkozik. Az évente az emberek számára előállított élelmiszerek körülbelül egyharmada kárba vész. Ez körülbelül 1,3 milliárd tonnát jelent. Ez nem csak erkölcsi, hanem gazdasági kudarc is.

Hogyan biztosíthatja, hogy az élelmiszerek és italok ne vesszenek kárba a raktárában? A FIFO raktárkezelés továbbfejlesztett változatának bevezetésével: FEFO. A FEFO, ami az „first expired, first out” (elsőként lejárt, elsőként kiment) rövidítése, a legrégebbi raklap kiválasztásán túlmenően a lejárati dátumhoz legközelebbi tételek kiválasztására összpontosít.

Természetesen hihetetlenül nehéz lenne, nem beszélve a költségekről, minden egyes tétel nyomon követése. Itt jön a képbe a tételellenőrzés és a raktárkezelő program. A tételszám-ellenőrzés a raktárban lévő összes készlet nyomon követésének képessége a származási helytől a vevőkig. A romlás kezelése mellett a tételellenőrzés lehetővé teszi a vállalatok számára a termékvisszahívások kezelését is.

Ne feledje, hogy a lejárati dátumok komolyan befolyásolják a fogyasztói döntéseket. A fogyasztókat meggyőzni arról, hogy az Ön termékeit válasszák, nem olyan egyszerű, mint a termékeket a lejárati idő előtt a boltba juttatni.

A vásárlók mindössze 6%-a nem ellenőrzi a lejárati dátumot vásárlás közben. Ez nem meglepő, tekintve, hogy senki sem szeretne romlott élelmiszert enni. Ami viszont meglepő lehet az boltosok számára, az az ablak, amelyet a fogyasztók a termék megvásárlása és lejárta között elvárnak. A vásárlók többsége nem vesz meg egy terméket, ha az túl közel van a lejárathoz. Mi számít túl közelinek? Nos, ugyanezen jelentés szerint a vásárlók 25%-a számára 5 napnál rövidebb idő már elfogadhatatlan.

Más szóval, érdemes a termékeket minél előbb eljuttatni a fogyasztókhoz, mint később.

A First In, First Out csökkenti a romlást, egyszerűsíti a folyamatokat és maximalizálja a raktárterületet.
A FIFO (First in, first out) raktározás a legnépszerűbb módszer a raktárterület megszervezésére. Számviteli szinten pedig a FIFO az egyik legpontosabb módja a rendelkezésre álló készlet mennyiségének kiszámításának. A FIFO-módszer az anyagmozgatás korlátozásával és a raktárterület teljes kihasználásának minimalizálásával hatékonyságot vezet be. Továbbá csökkenti a romlás vagy az elavulás valószínűségét, különösen az élelmiszer- és ital-, gyógyszer-, gyógyszeripari, elektronikai és ruházati iparágakban működő vállalatok esetében.